Atmosfer Basıncı Türleri
21 Haziran 2024

Atmosfer Basıncı Türleri

Atmosfer, birçok gazın bir araya gelmesiyle oluşur. Bu gazların her birinin kendine özgü ağırlıkları vardır ve bu ağırlıklar cisimler üzerinde bir kuvvet yaratır. Bu kuvvet, atmosfer basıncı olarak adlandırılır.


  • Alçak Hava Basıncı: Alçak hava basıncı, genellikle yağmur, dolu veya kar gibi çeşitli hava olaylarının sıkça görüldüğü yerlerde meydana gelir. Bu tür basınç, bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgelerde sıkça görülür.
  • Yüksek Hava Basıncı: Yüksek hava basıncı, genellikle güneşli ve açık hava koşullarıyla ilişkilidir. Yağış miktarı oldukça azdır ve dolayısıyla bitki örtüsü de seyrektir.
  • Normal Hava Basıncı: Normal hava basıncı, deniz seviyesinde 15 santigrat derece sıcaklıkta ve 45 derece enlemde ölçülen basınç değeridir.

Atmosfer basıncı, basit bir deneyle gözlemlenebilir. Suyla tamamen dolu olan bir bardağın ağzına kağıt kapatıp ters çevirdiğimizde, suyun akmadığını ve kağıdın düşmediğini görürüz. Bu durum, bardağın içindeki suyun ağırlığına karşı dışarıdan gelen bir kuvvet olduğunu gösterir. Bu kuvvet, atmosfer basıncıdır. Atmosfer basıncını ölçen alet barometredir. Basınç ilk kez Torricelli tarafından ölçülmüştür.

Barometre Türleri

  • Civalı Barometre
  • Madeni Barometre

Atmosfer Basıncını Etkileyen Faktörler

Sıcaklık: Hava ısındıkça genleşme özelliğine sahiptir. Hafifleyen hava yükselmeye başlar ve böylelikle yeryüzüne yaptığı basınç azalır. Havanın soğuk olduğu yerlerde basıncın yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Sıcaklık arttıkça basınç azalır, sıcaklık azaldıkça basınç artar. Bu durum, sıcaklık ve basınç arasında ters bir orantı olduğunu gösterir.

Mevsim: Mevsimlere göre sıcaklık değiştiği için atmosfer basıncı da buna bağlı olarak değişir.

Yükseklik: Yükseklik ile basınç arasında ters orantı vardır. Yüksek yerlerde gaz miktarında azalma olduğu için basınç düşüktür.

Yer Çekimi: Yer çekimi sayesinde Dünya üzerinde bulunan her şey havalanmaz. Bu durum hava için de geçerlidir. Havanın yer çekimi sayesinde ağırlığı ve yeryüzüne uyguladığı basıncı olur. Atmosfer basıncı ile yer çekimi arasında doğru orantı bulunur. Yer çekiminin arttığı yerlerde basınç artar. Basınç, ekvatorda azdır, kutuplarda daha fazladır.

Dinamik Etkenler: Dünyanın günlük hareketleriyle atmosfer basıncı değişir. Hava kütlelerinin aşağıda yığılması veya yükselip seyrekleşmesi ile ortaya çıkar.

Rüzgarlar: Atmosfer basıncını etkileyen diğer bir etken de rüzgarlardır. Rüzgarlar hava sıcaklığını değiştirdiği için basınç unsuru sıcaklıkla ters orantılı olarak basınç üzerinde etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sera Etkisine Neden Olan Gazlar Nelerdir?

Sera Etkisine Neden Olan Gazlar Nelerdir?

Atmosfer Sıcaklık Üzerindeki Etkisi

Atmosfer Sıcaklık Üzerindeki Etkisi

Atmosfer ve Özellikleri Nelerdir?

Atmosfer ve Özellikleri Nelerdir?

Atmosfer ve İklim Arasındaki İlişki

Atmosfer ve İklim Arasındaki İlişki

Atmosfer Basıncı Türleri

Atmosfer Basıncı Türleri